HVAD ER
ÆTERISKE OLIER?

Æteriske olier er en type koncentrerede naturlige aromatiske ekstrakter fra planter, oftest udvundet gennem vanddampdestillation eller koldpresning af frisk eller tørret plantemateriale. Disse naturlige olier indeholder mange aromatiske stoffer, også kaldet parfumestoffer, og bruges vidt inden for aromaterapi, skønhedspleje, parfume, alternativ medicin, fødevarer m.m. Æteriske olier kan have forskellige egenskaber, herunder beroligende, opfriskende, eller afslappende egenskaber, og de anvendes ofte til at forbedre mentalt og fysisk velvære. Populære eksempler inkluderer Rosmarin, Kamille og Tea Tree. Men der findes hundredevis af andre olier, der kan have gavnlige virkninger på den menneskelige sundhed.

ROSMARIN

Antibakteriel, antiseptisk, styrker hud og hår, lindrer menstruationssmerter og migræne, regulerer fordøjelsen. Styrker hukommelse
og mentalt fokus.

KAMILLE

Antireumatisk, muskelafslappende, krampeløsende, kolikdæmpende, menstruationslindrende, sårhelende,
 antiinflammatorisk, styrker maven.

Nedbringer stress og vrede.

TEA TREE

Lindrer insektbid, sårhelende, antibakteriel, reducerer acne, skæl
og andre kroniske hudproblemer.

 

MEN HVAD ER CO2, ABSOLU, RESINOID MV. SÅ?

Æteriske olier er blot én slags naturlig aromatisk ekstrakt og har sin kommercielle betegnelse fra måden de udvindes på, oftest ved vanddampdestillation eller koldpresning, som nævnt tidligere. Men det er langt fra alle plantematerialer, der egner til denne udvindingsmetode, og derfor findes der flere andre metoder til at ekstrahere de aromatiske stoffer. Og afhængigt af hvilken metode der bruges, kaldes den opsamlede aromatiske olie for noget forskelligt.

CO2 EKSTRAKT

Også kaldet Superkritisk Ekstrakt eller SCFE. Et plantemateriale tilsættes CO2 under tryk, der flydende fungerer som skånsomt opløsningsmiddel til udvinding af aromastofferne. Når trykket lettes, fordamper CO2. Det er en dyr men meget skånsom process, der udtrækker flere aromatiske stoffer ift. vanddampdestillation. Olier af f.eks. Ingefær, Kardemomme, Peber, Kaffe m.m. får en mere autentisk og ren aroma, når de udvindes ved CO2 ekstraktion.

ABSOLUT

Kaldes også Absolu. Her tilsættes et opløsningmiddel, typisk Hexan f.eks., til plantematerialet, der bliver til en grød kaldet en "concrete". Denne vaskes bagefter i alkohol for at isolere absolutten, der er den aromatiske olie. Ligesom ved CO2 ekstraktion, udvindes der et bredere spektrum af aromatiske stoffer ved denne metode ift. eksempelvis vanddampdestillation. Langt det meste olie fra blomstermateriale som Roser og Jasmin udvindes ved opløsningsekstraktion.

RESINOID, GUM, BALSAM?

Der findes mange forskellige slags "harpiks" eller plantesaft, herunder resin, gum, oleoresin, gum-oleoresin, gum-resin osv. Afhængigt af deres sammensætning af olie, vand, voks mv. har de forskellige betegnelser, der normalt kun interesserer fagfolk. Men her er det vigtigt at forstå, at eksempelvis Myrra, der er et slags "harpiks" fra et træ, kan bruges til fremstilling af bl.a. Myrra æterisk olie ved vanddampdestillation eller Myrra Absolu ved opløsningsekstraktion. Tørret Myrra harpiks kan sågar brændes som røgelse. Aromatiske olier fra denne slags råmaterialer som harpikse, balsam eller andre tyktflydende plantesafte er ofte meget vigtige for såvel perfumeren som aromaterapeuten og saunaguseren, da de udgør en slags bund, hvorpå alle andre aromatiske materialer i en blanding hviler. Benzoe, Labdanum, Myrra og Frankincense f.eks. udvindes alle af et harpiksagtigt plantesaft og kaldes ofte for resiniøse og balsamiske dufte.

SES VI?

Vores behandling har til formål at hjælpe dig med at være den bedste udgave af dig selv. Behandlingerne giver dig mulighed for at finde overskud og harmoni i din hverdag, så du kan håndtere livets udfordringer med større lethed.